Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Het groot verschil tussen boekhouders en accountants is dat accountants is dat boekhouders meestal de boekhouding onderhoudt voor een persoon of instelling. Accountants  daarentegen zijn er voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties.

Accountants zijn bevoegd om verklaringen van financiële betrouwbaarheid uit te reiken, de zogenaamde accountantsverklaringen. Zij moeten de jaarrekeningen controleren die boekhouders meestal samenstellen. Accountants hebben dan ook een beschermende titel. Dat wat boekhouders niet hebben. Over het algemeen zijn accountants ook een stuk duurder dan boekhouders, dus bedenk goed wat het beste is voor uw administratie.

Ook beschikken accountants vaak over meer fiscale kennis dan boekhouders. Wat accountants en boekhouders wel met elkaar gemeen hebben en zeker ook heel belangrijk is voor u als ondernemer, is dat deze heel nauwkeurig moeten werken en dat zij u op de hoogte kunnen brengen van de financiële omstandigheden. Het is belangrijk dat de boekhouder/accountant u uit kan leggen hoe het gaat met het bedrijf. Voor de accountant geldt ook dat hij u advies kan geven of u een lening aan moet gaan en welke investeringen iets op kunnen leveren.

Als boekhouders/accountants altijd tijd voor u maken, uw vragen serieus neemt en deze naar tevredenheid beantwoordt, dan zit u goed. Voor het kiezen van de juiste boekhouder of accountant kunt u het beste op drie factoren letten;  De prijs, de kwaliteit en de service die zij kunnen leveren.